Мерки за абење и против абење на котел со циркулирачки флуидизиран кревет

Котел со циркулирачки флуидизиран кревет е нов тип на печка со висока ефикасност и ниско загадување развиен по печката со синџир и печката со прашкаст јаглен. Поради неговата висока ефикасност на согорување, широката приспособливост на типот на јаглен, големиот опсег на прилагодување на оптоварувањето, ниските емисии на азотни оксиди и лесната десулфуризација и другите предности се фаворизирани, а тој е широко користен и промовиран ширум светот. Сепак, истакнатиот проблем со абењето сериозно го ограничува долгорочното економско работење на оваа печка.

Wear and anti-wear measures of circulating fluidized bed boiler (3)

Абразијата на честичките од пепел од јаглен на материјалите на котлите во котлите со циркулирачки флуидизиран кревет припаѓа на ерозијата на протокот на честичките, што го вклучува влијанието на честичките врз материјалите во печката и ерозијата на материјалите од воздухот што содржи пепел со висока концентрација. проток. Абењето на циркулирачките материјали за котел со флуидизирано лежиште во голема мера зависи од големината на честичките, обликот на честичките, брзината на ударот, аголот на ударот, количината на храна, јачината и тврдоста на честичките итн. степенот на абење е исто така поврзан со материјалот на погодената површина, а на него влијаат и карактеристиките на горивото и работните параметри.

Wear and anti-wear measures of circulating fluidized bed boiler (2)

Лесно носливите делови на котлите со циркулирачки флуидизиран кревет вклучуваат грејни површински цевки и огноотпорни материјали. Лесно се носат металните делови на котелот со циркулирачки флуидизиран кревет се спојот на огноотпорни материјали и водениот ѕид, неправилната површина на ѕидот на цевката, четирите агли на водениот ѕид, грејната површина во печката, грејната површина на покривот на печката , циклонскиот сепаратор и конвективната грејна површина на опашката. Чекај.

Wear and anti-wear measures of circulating fluidized bed boiler (1)

8gd3grf

Постојат многу фактори кои влијаат на абењето на котлите со циркулирачки флуидизиран кревет. Во специфичната практика, треба да се комбинираат различни ситуации, да се преземат различни мерки против абење и постојано да се акумулира искуство за да се направи технологијата против абење на котлите со циркулирачки флуидизиран кревет да продолжи да созрева и да се усовршува.


Време на објавување: ноември-04-2021 година